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The Town and Country Planning General Development
(Amendment) Order, 1960

Made - - - - 19th February, 1960
Laid before Parliament 24th February, 1960

Coming into Operation 25th February, 1960

The Minister of Housing and Local Government, in exercise of the powers
conferred on him by sections 13 and 111 of the Town and Country Planning
Act, 1947(a), and section 36 of the Town and Country Planning Act, 1959(b),

and
of all other powers enabling him in that behalf, hereby orders as

follows :—

1.—(1) This order may be cited as the Town and Country Planning
General Development (Amendment) Order, 1960, and the Town and Country
Planning General Development Orders, 1950 to 1959(c), and this order may
be cited together as the Town and Country Planning General Development
Orders, 1950 to 1960.

(2) This order shall come into operation on the 25th day of February,
1960.

(3) The Interpretation Act, 1889(d), shall apply to the interpretation of
this order as it applies to the interpretation of an Act of Parliament.

2. The Town and Country Planning General Development Order, 1950(e),
is hereby amended as follows :—
(a) In sub-paragraph (c) of paragraph (1) of Article 9 for the words “ for
which the local planning authority are not also the local highway
authority ” there shall be substituted the words “ and the local highway
authority concerned are not the authority making the decision ”.

(6) In column (1) of Class HI of Part I of the First Schedule, for the
words “ or (iv) a cats-meat shop; ” there shall be substituted the words“ (iv) a cats-meat shop; or

(v) a shop for the sale of motor vehicles ;”’.
(c) In column (2) of Class VI. 1 of Part I of the First Schedule, there
shall be inserted the following condition, and the existing conditions
shall be renumbered accordingly :—
“1, The ground area covered by any building erected pursuant to

this permission shall not, either by itself or after the addition thereto
of the ground area covered by any existing building or buildings
(other than a dwelling house) within the same unit erected or in
course of erection within the preceding two years and wholly or
partly within 100 yards of the nearest part of the said building,
exceed 5,000 square feet.”

(a)
10 & 11 Geo. 6. c. 51. (b) 7 & 8 Eliz. 2. c. 53. (c) S.1. 1950/728, 1958/1460,

1959/1286 (1950 II, p. 1051; 1958 HI, p. 2328; 1959 II, p. 2630). (d) 52 & 53 Vict. c. 63.
(e) S.I. 1950/728 (1950 IE, p. 1051).
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3. The Town and Country Planning General Development Order, 1959,
is hereby amended as follows :—

In sub-paragraph (e) of paragraph (1) of Article 7 for the words “a
swimming bath” there shall be substituted the words “a swimming bath
or gymnasium (not forming part of a school, college or university)” and
the words “a gymnasium

” shall be deleted.

Given under the official seal of the Minister of Housing and Local
Government this nineteenth day of February, nineteen hundred and
sixty.

(L.S.) Henry Brooke,
Minister of Housing and Local Government.

EXPLANATORY NOTE

(This Note is not part of the Order, but is intended to indicate
its general purport.)

This order amends the Town and Country Planning General Development
Orders of 1950 and 1959.
It extends the obligation of local planning authorities to consult with

local highway authorities to cases where the authority deciding an application
for planning permission under delegated powers is not the highway
authority. (Regulation 2 (a)).
It gives a general permission enabling a shop for the sale of motor vehicles

to be used as a shop of any kind. A shop for the sale of motor vehicles
is taken out of the general class of shop (changes of use within which do
not involve development) by the Town and Country Planning (Use Classes)
(Amendment) Order, 1960, S.I. 1960/282 (1960, III, p. 3290), (Regulation
2 (0).
It limits the size of buildings which may be erected on agricultural land

for agricultural purposes under the general permission given by Class VI of
the General Development Order of 1950. (Regulation 2 (c)).
It eliminates the obligation to give public notice of an application for

planning permission for a gymnasium or a swimming bath which is to form
part of a school, college or university. (Regulation 3.)


